Hasznos tippek az egészségért

Fogyjon a keto-diétával: a keto-kalkulátor

Ahhoz, hogy megértsük a keto-diétát annak bármelyik változatában, jobban meg kell ismernünk a ketózis fogalmát. A ketózis olyan fiziológiai állapot, amelyben a szervezet a fehérjék és zsírok lebontásával nyer energiát. A folyamat csak elégtelen szénhidrátbevitel esetén lehetséges, és a szervezet védekező reakciója, ha a beteg nem használ speciális étrend-kiegészítőket. Ez a megközelítés alkalmazható a fogyás és a cukorbetegség terápiájában is.

A keto-kalkulátor egy olyan rendszer, amely a testzsír ismert arányait tartalmazza a ketózis eléréséhez, a táplálékbevitel jellegétől függően. A kalóriaszámlálással ellentétben a FU arányok kiszámíthatóbbak és könnyebben kiszámíthatóak. Az FGD-kalkulátor használatával:

 • egyszerűsítse az élelmiszer-bevitel kiszámítását. A kalóriák esetében az energiaértékek kiszámításának folyamata nagyon pontatlan, ami végső soron befolyásolja a diéta eredményét;
 • a fogyás során a makrotápanyagok pontos nyomon követése;
 • megkönnyíti a bevitel korrigálását elégtelen eredmények esetén;
 • elérje a ketózis szintjét, és könnyen a szervezet számára biztonságos szinten maradjon.

Ne feledje, hogy a szénhidrátok teljes kiiktatása az étrendjéből káros lehet az egészségére, ezért ne kerülje el teljesen az étkezést – fontos, hogy megtalálja a FU megfelelő egyensúlyát, és a ketogén diéta szabályai szerint étkezzen.

Amikor a keto-kalkulátort használják

Amint korábban említettük, a makrotápanyag-kalkulátor a kiválasztott étrend rendszerének optimalizálására szolgál. Orvosi szempontból a ketózist a cukorbetegség kezelésében kedvező feltételek megteremtésére használják. Köztudott, hogy a cukorbetegséget a vér magas szénhidráttartalma jellemzi, ami kifejezett kóros állapotokhoz vezet. Ezért a keto kalkulátor használata is fontos a vércukorszint ellenőrzésében.

Megjegyzendő, hogy a ketózis ellenőrzését gyakran alkalmazzák az onkológiában – egyes onkológiai állapotokra jellemző a vér megemelkedett szénhidrátszintje, ami megköveteli ennek a mutatónak az ellenőrzését.

Térjünk ki magára a diétára. A megfelelő GI arány esetén az eredmény gyors, de további beavatkozást igényel különböző kiegészítőkkel. A leginkább ajánlott kiegészítők közé tartozik a Keto Light kapszula, amely felgyorsítja a ketózis folyamatát. A Keto light a szervezet természetes folyamataira hat, és növeli a ketonok mennyiségét a vérben, így a beteg gyorsabban kezd fogyni.

Ha a fogyás megáll, a makrotápanyag-arányt korrigálni kell. Ilyen helyzetben előnyös egy keto-kalkulátor algoritmus használata, amely segít megállapítani a GI arány eredményt hozó szintjét, és ennek segítségével megjósolni a legjobb arányt.

Hogyan használják a keto kalkulátort

A keto-kalkulátor elsődleges célja a táplálékbevitel optimalizálása. Ezért fontos figyelembe venni a következő paramétereket:

 • Nem és életkor. Mint tudják, a különböző nemű és korú emberek különböző FGD normákkal rendelkeznek. A nők esetében a fehérje és a szénhidrát aránya alacsonyabb lesz, mint a férfiak esetében. A fiatal szervezet számára is fontos, hogy ne korlátozza a makrotápanyag-bevitelt, mivel a szervezet fejlődésével és növekedésével több tápanyagra van szükség;
 • Egy személy alkotmánya. Ez fontos az energiabevitel helyes kiszámításához – egy nagy izomtömeggel rendelkező személy szükségletei eltérnek egy telt ember szükségleteitől, vagy egy olyan személyétől, akinek mind a zsír-, mind az izomtömege gyengén fejlett;
 • fizikai aktivitási mutatók. Az előző méréshez hasonlóan a fizikai aktivitás is jelzi az energiafelhasználást – ez fontos a napi makrotápanyag-bevitel kiszámításához;
 • a felhasználás célja. A GDF-kalkulátor fogyás és súlygyarapodás esetén egyaránt használható – mindkettő esetében van értelme használni ezt a kalkulátort, mivel a táplálékbevitel mindkét esetben kritikus. Ha olyan speciális kiegészítőket használ, mint a Keto Light, akkor ezt a pontot figyelmen kívül hagyhatja.

A keto-kalkulátor használatának fő célja, hogy a kívánt cél elérése érdekében a szénhidrátok és zsírok optimális mennyiségét fogyassza. Megjegyzendő, hogy a ketogén diéta alkalmazásában egyszerű számítási módszereket alkalmazunk. A professzionális keto-kalkulátorok esetében ugyanazokat a módszereket használják a sportolók az izom- és zsírtömeg kiszámítására.

Mi a makrotápanyagok optimális aránya?

A makrotápanyagok azok a tápanyagok, amelyek segítségével a szervezet energiához jut. A normális emberi táplálkozáshoz fontos a fehérjék, zsírok és szénhidrátok arányának fenntartása. Normál étrendben ezek az arányok kb:

 • A kalóriák 80 százaléka zsírból származik;
 • 15 százalék fehérjékből;
 • 5 százalék szénhidrátból.

Itt jegyezzük meg, hogy a szénhidrátok esetében a nettó szénhidrátérték lesz a kritikus – ez úgy kapható meg, hogy az élelmiszeradagban lévő rostok tömegét levonjuk az összes szénhidrát mennyiségéből.

Ebben az arányban egy olyan személy, aki általában 2500 kalóriát fogyaszt, kap:

 • 208 gramm zsír;
 • 125 gramm fehérje;30 gramm szénhidrát.

A valóságban egy személy több zsírt, fehérjét és szénhidrátot fogyaszthat azáltal, hogy naponta több nem elszámolt kalóriát használ fel.

Hány szénhidrátot fogyaszthat a keto-diétán?

A szénhidrátok azon elemek közé tartoznak, amelyeket a szervezet gyorsan elhasznál. Ezért fontos, hogy megfelelően ellenőrizzük a bevitelüket. Átlagosan a szénhidrátok mennyisége a bevitt táplálékban magasabb, mint a fehérjéké és a zsíroké. A fogyás érdekében az ember 40-50 grammot fogyaszt, ami segít fenntartani az izomtónust és a normális agyműködést.

Ha szabványos számológépet használ, a legjobb eredmény érdekében érdemes ezeken a határokon belül maradni. Ne feledje, hogy a szénhidrátok a legveszélyesebb makrotápanyagok, mivel ezeket lehet a legkönnyebben túlfogyasztani. Ezért érdemes elolvasni a címkéket a szénhidráttartalomra vonatkozó további információkért – néha a csomagoláson található gluténmentes címkék félrevezetőek lehetnek, és nagy mennyiségű tiszta szénhidrátot rejthetnek a keverékben.

Mennyi zsírt ehetek a keto-diéta során?

A keto diéta során a zsírok jelentik a fő energiaforrást. Ezt figyelembe kell venni az étrend összeállításakor. Általában a zsírok kategóriájába többféle ilyen anyag tartozik:

 1. Állati zsírok. Az állati zsírok fehérjetermékekből származnak, amelyek közé tartozik a csirke, a sertéshús, a marhahús és a hal;
 2. Növényi zsírok. A növényi zsíroknak az állati zsírokkal ellentétben magasabb az anyagcseréjük, ami befolyásolja a fogyás mértékét. Ezek közé tartoznak az olajos és tejtermékek, valamint a különböző diófélék – ezek sok hasznos és esszenciális zsírsavat tartalmaznak, amelyek részt vesznek a sejtek regenerációs folyamataiban.

Szeretnénk azonban hozzátenni, hogy nem szabad visszaélni az olajtartalmú termékekkel, mivel ezek magas zsírtartalmúak, és túlzott fogyasztás esetén általában negatív hatással vannak a fogyásra – a szervezetnek egyszerűen nincs ideje ilyen mennyiségű zsírsavat megemészteni, és azonnal a bőr alatti zsírszövetben tárolja azokat.

Milyen édességek engedélyezettek a keto diétában és hogyan veszik ezt figyelembe a kalkulátorban
A keto diéta minimális szénhidrátbevitellel jár, de a legtöbben nem vagyunk felkészülve arra, hogy lemondjunk a magas szénhidráttartalmú édességekről – a cukorfüggőség igen súlyos lehet. Emiatt sok kérdés merül fel az édességekkel és a diétával kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük