Hogyan erősíthetem gyermekem immunitását otthon?
A különbség a gyermek immunitás és a felnőtt immunitás között
Az ember teljesen alkalmazkodva születik a külső környezethez. Az élet első hónapjaiban a csecsemőt az anyai antitestek védik, amelyeket az anyaméhben adtak át neki. A csecsemőnek nincs saját adaptív immunitása, és még csak most kezd kialakulni, ezért a legérzékenyebb a vírusos és bakteriális fertőzésekre. A gyermekek általában gyakrabban betegednek meg, mint a felnőttek, ami a szocializáció időszakában még súlyosabbá válik. Ezért már az élet első heteiben fontos, hogy a külső ingerekre adott immunválasz kialakuljon. Ugyanakkor ügyelni kell az immunrendszer kialakulását lassító tényezők – diszbiózis, allergiás reakciók és megfázás – elkerülésére.
Mi befolyásolja az immunitást, és hogyan javítható a gyermeknél?
A gyermekkori immunitás fejlődése különböző életkorokban
A gyermekek immunrendszere eltér a felnőttekétől. Öt kritikus időszak van a fejlődésében:
- Legfeljebb 28 napos élettartam;
- 4-6 hónapig;
- 2 éves korig;
- 4-6 éves korig;
- 12-15 éves korig.
A kritikus időszakokban a gyermekek az immunrendszer hiánya miatt a fertőzések maximális kockázatának vannak kitéve.
Milyen tényezők befolyásolják a gyermek immunitását?
Amikor azon gondolkodik, hogyan erősítheti gyermeke immunrendszerét, először is tudnia kell, hogy mi okozhatja annak csökkenését. A csökkent sejtszintű védekezés és antitesttermelés oka lehet:
- alacsony fehérjetartalmú, alacsony energiatartalmú étrend;
- A-, C-, E-, D-vitamin, béta-karotin, többszörösen telítetlen zsírsavak hiánya;
- az alapvető mikrotápanyagok (cink, vas, szelén, jód) hiánya;
- Az emésztőrendszer krónikus betegségei;
- Fertőzések;
- antibiotikumok használata;
- Káros környezeti tényezőknek való kitettség;
- bélflóra-rendellenességek.
Honnan tudom, hogy gyenge az immunrendszerem?
A gyenge immunrendszerre jellemző a lassú és szétesett működés, a szervezetbe kerülő „idegenekre” adott gyenge vagy „rossz” immunválasz. A legyengült szervezet jelei a következők:
- Gyakori, elhúzódó „megfázás” (évente több mint 4 alkalommal egy 1 év alatti gyermeknél, évente több mint 6 alkalommal 1-3 éves csecsemőknél);
- Hajlam a bonyolult betegségek (bakteriális vagy gombás fertőzések) kialakulására;
- Gyakori bélfertőzések;
- Allergiás megnyilvánulások.
A gyermekek immunitásának erősítése
Egészséges és kiegyensúlyozott étrend
A csökkent immunitás egyik oka a bél mikroflóra zavara, amelyet az egészséges és kórokozó baktériumok egyensúlyának felborulása okoz, amikor az egészséges bifidus, lacto és egyéb baktériumok száma csökken a szervezetben, míg a kórokozó baktériumok kolóniái aktívan szaporodnak. Ennek oka lehet a rendszertelen vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozás, vagy olyan étkezési zavar, amely során a szervezetből hiányoznak bizonyos anyagok. Ez nemcsak a bélflórát nyomja el, hanem hozzájárul az avitaminózishoz is. A kisgyermekeknél a leggyakoribb az avitaminózis jelensége, mivel a gyomor-bélrendszerük még nem áll készen arra, hogy számos mikrotápanyagot saját maga termeljen és felhalmozzon. És persze ez erősen hat az immunrendszerre, így a gyermek állandóan beteg lesz.
A természetes bélflóra zavarainak és következményeinek megelőzése érdekében diétás rendszert kell kialakítani és megfelelő étrendet kell kialakítani. Egy év után a csecsemőnek, aki már ismeri a legtöbb élelmiszert, minden alapvető tápanyagban gazdag étrendet kell kapnia.
Vitaminok és élelmiszerek
A-vitamin
Elengedhetetlen a test összes szövetének sejtjei kialakulásához és növekedéséhez, erősíti a retinát a színérzékelés és a látásélesség javítása érdekében, és felelős a szexuális rendszer megfelelő működéséért. Erősíti az orrgarat nyálkahártyájának védőfunkcióját és segít aktiválni a fehérvérsejteket, ezáltal javítja az immunitást. Zsírban oldódik, és hajlamos felhalmozódni a szervezetben, ezért ajánlott mértékkel fogyasztani a benne gazdag ételeket.
A-vitaminban gazdag élelmiszerek
A-vitamin-kiegészítők, mint például máj, tojássárgája, vaj, sajt, kaviár, sárgarépa, sütőtök, zöldségek, paprika, paradicsom, sárgabarack, csipkebogyó stb.
B-vitaminok
20 elemet tartalmaz, amelyek mindegyike különböző egészségügyi előnyökkel jár. Együttesen több nagyon különböző funkciót különböztethetünk meg, amelyekért e csoport vitaminjai felelősek: a belső szervek, az idegrendszer és más testrendszerek megfelelő működésének biztosítása, a hemoglobin szintézise, a bőr, a haj és a körmök jó állapota, a látás erősítése, az anyagcsere stb. A hatás a B-csoportba tartozó anyagok komplex használatával érhető el.
Egyébként a B-vitaminok feleslege ugyanolyan káros, mint a hiánya. Ezért tanácsos szakemberrel konzultálni az életkornak megfelelő napi vitaminbevitellel kapcsolatban.
C-vitamin (aszkorbinsav)
Az emberi test minden rendszerét és szervét érinti. Olyan létfontosságú folyamatokat befolyásol, mint az anyagcsere, a belső szervek, a csont-, porc- és hámsejtek növekedése, valamint a vas felszívódása. Erőteljes antioxidáns lévén eltávolítja a káros anyagokat, és kiválóan alkalmas az immunrendszer erősítésére és védelmére.
C-vitaminban gazdag élelmiszerek
Citrusfélék, kivi, csipkebogyó, fekete ribizli, homoktövis, áfonya, piros paprika, paradicsom, hagyma, saláta, mindenféle káposzta, máj, vese.
D-vitamin
D-vitamin: A gyermekek számára nélkülözhetetlen vitamin, amely a csontok és a fogak növekedéséhez, valamint a kötőszövet sűrűségéhez szükséges. A D-vitamin segít a szervezetnek a kalcium és a foszfor felszívódásában, ami megakadályozza a tályogbetegség kialakulását. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a bőr, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát, részt vesz a központi idegrendszer felépítésében.
Fontos, hogy gyermekének egy bizonyos életkorig a gyermekorvos által előírt megelőző D3-vitamin (kolekalciferol) adagot adjon. Úgy gondolják, hogy ez az anyag reggel jobban felszívódik. A D3-vitamin a bőrben szintetizálódik a napozás során, ezért ajánlatos gyakran a szabadban sétálni. A szükséges mennyiséget azonban gyakorlatilag lehetetlen természetes úton beszerezni. Az avitaminózis megelőzésére nyáron általában vizes, télen pedig olajos oldatot szednek, de minden egyes esetben orvoshoz kell fordulni tanácsért.
A D2-vitamint (ergokalciferol) az élelmiszerekkel kell bevinni.
Magas D2-tartalom
Tőkemájolaj, májolaj, tojás (csirke és fürj), lucerna, petrezselyem, kukoricaolaj, zsíros tejtermékek (tejszín, tejföl, tej).
K-vitamin
Támogatja a véralvadást, erősíti az érfalat és javítja a csontok egészségét. A gyermekek emésztőrendszere nem működik megfelelően, és még nem képes önállóan szintetizálni a K-vitamint, ezért gyakran megfigyelhető a hiánya.
K-vitamin-pótlás
Brokkoli, avokádó, spenót, fejes saláta, spárga, kelbimbó, római saláta, kivi, szőlő, növényi olajok.
E-vitamin
Természetes antioxidáns, amelytől nagymértékben függ a szervezet külső ingerekre adott immunválaszának képessége és ereje. Segíti az A-vitamin felszívódását, és a gyermek teljes fejlődéséért is felelős minden életkorban. Az E-vitamin erősíti a szív- és érrendszert, az izmokat és felgyorsítja a szövetek sérülések utáni helyreállítását, növeli az állóképességet. A megfelelő mennyiségű
E-vitamin a szervezetben aktívvá és egészségessé teszi a gyermeket.
E-vitaminnal dúsított élelmiszerek
Marhahús és marhamáj, sósvízi hal, burgonya, hagyma, spenót, hüvelyesek, alma, sárgabarack, áfonya, homoktövis, tejtermékek, tojás, napraforgómag, diófélék.
Főzés
A gyermekeknek szánt egészséges ételeket helyesen kell elkészíteni. A zöldségek például nyers állapotban a legértékesebbek, és ha meg kell őket főzni, akkor jobb, ha nem főzzük, hanem pároljuk. A fagyasztott húst és halat +1-4 °C-on, hűtőszekrényben kell felolvasztani. A vízben történő kiolvasztás nem ajánlott. Ezen egyszerű szabályok betartásával az élelmiszer hasznosságának nagy része megmarad.
Gyermekeknek szánt finomságok
A fenti mikrotápanyagok mindegyikének jelen kell lennie a gyermek étrendjében, mivel bármelyikük hiánya gyengítheti az immunitását. Miután a gyermek megfelelő és változatos menüt kapott, az adagot nem szabad drasztikusan megváltoztatni, mivel ez negatív reakciót válthat ki a törékeny gyermek szervezetében.
Fontos továbbá, hogy a gyermek számára gyümölcsleveket, kompótokat, húsleveseket és mártásokat készítsünk, mivel ezek olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek a főzés során megmaradnak. Ezeket az italokat még az allergiára hajlamos csecsemők is ihatják, mivel az allergének nagy részét semlegesítik. Az újszülötteknek még túl korai lenne egészséges italokat adni, és 6 hónapos kortól kezdve a kiegészítő táplálékadagokba is be lehet őket vezetni, így a koncentráció túl alacsony lesz. Egy 1 éves gyermek naponta egy pohár kompótot fogyaszthat. 6 éves kor után ez a mennyiség növelhető.
A savanyú tejtermékek nagyban hozzájárulnak a gyermek immunrendszerének kialakulásához és megerősödéséhez. A három és hét év közötti gyermekek a legérzékenyebbek a fertőzésekre, és fontos, hogy a túró, a kefir vagy a ryazhenka szerepeljen az étlapjukon. Az Evitalia kovászból készült italok (kapható a helyi gyógyszertárban) nagyszerű immunerősítő hatással bírnak. Nagyszámú probiotikumot és jótékony mikroorganizmust tartalmaznak, amelyek normalizálják a bélműködést.
Azok a gyermekek, akik naponta kétszer fogyasztanak savanyú tejterméket, ritkábban betegszenek meg és kevésbé betegeskednek.
Napi rutin
A másik ok, amiért a gyerekek gyakran megfáznak, az, hogy nem követik a napi rutint. Az alváshiány, a korai lefekvés, a mozgás és a friss levegő hiánya mind negatív hatással van az immunrendszerre.
A nap megfelelő szervezése magában foglalja:
- Reggeli testmozgás.
- Higiéniai eljárások, edzés és masszázs (különösen fontos a csecsemők és egyévesek esetében. Az anya maga is megteheti otthon a gyermeknek).
- Időszerű étkezés.
- Séták a friss levegőn.
- Lehetőleg egy látogatás az uszodában.
- Napi alvás (1-1,5 éves korban naponta kétszer 2-2,5 órát, 2-3 éves korban 1,5-2 órát, 4-7 éves korban 1-2 órát. Újszülötteknél körülbelül napi 20 óra alvás).
- Aktív játék és testmozgás.
A szülőknek minden életkorban gondoskodniuk kell gyermekeikről. Fontos, hogy időben felkészítsük őket az óvodára vagy az iskolára. Az ismeretlen környezet és a közeli barátok hiánya okozta stressz jelentősen gyengítheti a gyermek immunrendszerét. 8 éves korára a gyermek teste már elég robusztus, de az iskolában tapasztalt szokatlan stressz miatt ugyanannyi figyelmet igényel. 12-13 éves korban, a pubertás kezdetekor fontos a gyermek napi rutinjára, megfelelő és változatos étrendjére, valamint fizikai és lelki egészségére is ügyelni.
Pszichológiai környezet
A gyerekek kevésbé ellenállóak a negatív érzelmekkel szemben, mint a felnőttek. A krónikus stressz és a stresszhormonok hatására csökken az immunitás, és a gyermek gyakrabban betegszik meg. Ennek elkerülése érdekében barátságos pszichológiai légkört kell teremteni a családban, nem szabad felemelni a hangunkat a csecsemőre, és tisztában kell lenni a bölcsőde- és óvodalátogatás gyermekre gyakorolt hatásaival.
Fizikai aktivitás
A mérsékelt aerob fizikai aktivitás jótékony hatással van az egészségre. Fontos, hogy ez rendszeres legyen, ezért válasszon valamit, amit a gyermeke vagy fiatalja szeret: sétálni, úszni, korcsolyázni vagy táncolni.
Hogyan lehet helyreállítani a gyermek immunrendszerét egy betegség után?
A kezeléshez nem csak hatékony, hanem biztonságos gyógyszereket is kell választani. A súlyos betegségek azonban olyan antibiotikumok alkalmazását teszik szükségessé, amelyek megbontják a bélflóra egyensúlyát. Betegség után a gyermek gyenge immunrendszere különleges ellenőrzést igényel.
Kövesse orvosa tanácsát, hogyan erősítheti gyermeke immunitását. A gyermekorvos fogja felírni a gyermekének a gyógyulási időszakban szükséges gyógyszereket és étrend-kiegészítőket.
Beszéljen orvosával a fizioterápiás kezelésekről. Hatékony és ártalmatlan az otthoni inhalálás gyógynövény főzetekkel, tengervízzel és aromás olajokkal – fenyő, eukaliptusz, boróka, cédrus, fenyő és citrom.
A sok meleg ital a gyógyulás kulcsa. Készítse el gyermeke teáit és más egészségügyi italokat otthon, természetes összetételű népi gyógymódok receptjeinek felhasználásával. Csipkebogyó, orbáncfű, kamilla, oregánó, citrom, menta, málna – nélkülözhetetlen összetevők a gyermek legyengült immunrendszerének helyreállításához. És természetesen adjon hozzá egy kis mézet, ha gyermeke nem allergiás rá.
Zárja ki a cukrot, a zsíros ételeket, a fűszereket és a sült ételeket a baba étrendjéből. Jobb, ha gőzöljük vagy főzzük az ételt. Ügyeljen arra, hogy tejtermékek, fokhagyma és hagyma, diófélék, friss zöldségek, gyümölcsök és bogyós gyümölcsök, valamint aszalt gyümölcsök is szerepeljenek az étrendjében. A bevétel segít az immunrendszer erősítésében és a gyermek immunrendszerének helyreállításában. Figyelje meg a napi rutint. Fordítson figyelmet a higiéniára, különösen, ha gyermeke 5 év alatti. A gyerekek az utcáról vírusokat és betegséget okozó baktériumokat hoznak magukkal, ezért ügyeljünk arra, hogy alaposan megmossák a kezüket.
Rendszeresen tisztítsa és szellőztesse a helyiségeket.
Kezdetben kerülje a legyengült test nagy fizikai megterhelését. Idővel visszatérhet korábbi tevékenységeihez, és elkezdhet keményedni.